Континуирано мерење аберација високог реда после трепере у пацијентима са сувим очима

ЦИЉ: Проучавати континуиране промене након трепере укупне аберације високог реда очију (ХОА) код пацијената са сувим очима.

МЕТОДЕ: Укупна аберација висине ока (ХОА) од 20 очију 20 пацијената са сувим очима континуирано је мерена помоћу аберрометра таласног фронта и свако мерење трајало 30 секунди. Двадесет ока подељено је у две групе према томе да ли се на централној рожници појавила површинска пунктатна кератопатија (СПК). Током мерења, субјектима је затражено да трепере једном сваке 10 секунди. Анализирати податке о аберацији унутар пречника 4мм центра пупчане, укључујући квази-лике аберације, сферне аберације и тоталне аберације вишег реда (до шестог реда Зернике полинома). Укупна вредност ХОА и укупни ХОА индекс волатилности (ФИ) и индекс стабилности (СИ) су упоређени између ове две групе. Испитати континуиране промене у кома аберацијама, сферним аберацијама и укупном ХОА.

РЕЗУЛТАТИ: Укупна очна ХОА била је значајно (П = 0,001) већа у сувим очима са централним СПК него у сувим очима без централног СПК-а. Непрекидни образац укупних очних ХОА сувих очију са централним СПК имали су веће почетне вредности и наставили су веће вредности, док је сухо око без централног СПК-а показало конзистентно нижу укупну вредност ХОА, слично нормалном узорку очију.

Закључак: Повећање сувог ока ХОА се делимично може приписати СПК изнад визуелног подручја. Нивои течности у сувим очима не могу довести до континуираног пораста ХОА након треперења. Континуирано мерење ХОА може помоћи у процени континуираних промена у визуелном квалитету пацијената са сувим очима. (Инвест Опхтхалмол Вис Сци., 2008; 49: 133-138) ДОИ: 10.1167 / иовс.07-0762

Сухо око се сматра болестом која тешко утиче на визуелну функцију, осим у тешким случајевима. 1 Међутим, недавне студије показале су да је визуелни квалитет сувог ока умањен у поређењу са нормалним очима. 1-6 Може се замислити да нестабилни и неправилни сузбени филм сувог ока преломи на неправилну површину очију, нарочито у случају када је трепћућа пацијента забрањена. Студије које су извршиле функционалне мерења видљивости вида показале су да је функционална оштрина вида угрожена код пацијената са сувим очима током фиксације. 1-5 Осим тога, у неколико истраживања, истраживачи су измерили континуиране рожњаче у нормалним и сувим очима.

Подаци о топографској карти или аберације рожњача и укупног ока показују да динамичке промене у филму сузе утичу на визуелни квалитет након трепере, а такође је потврђен визуелни квалитет 7-15 сувих очију. 7-9 Недавне студије показале су да аберације високог реда рожњака (ХОАс) имају тенденцију повећања након трепере у сувим очима и да су укупна ока и рожњаче ХОА знатно виши него код нормалних очију. 6-9 Међутим, мало је познато о непрекидној промјени након трепере ХОА. Интересантно је запазити како површина нерегуларне рожњаче са нестабилним филмом за сузбијање утиче на промену сувих очију пуног ока ХОА. Стога смо спровели ову проспективну студију како бисмо истражили континуиране промене у очним блинкама очију код пацијената са сувим очима.